ALPACALAND
Industriepark 15
2220 HEIST-OP-DEN-BERG
BELGIUM

tel : +32 (0)15 250 150
fax : +32 (0)15 250 956
e-mail : info@alpacaland.be
www.alpacaland.be

 
HOME
DE ALPACA
IDEAAL GEZELSCHAPSDIER
ALPACAWOL
SCHEREN
FOTO'S
TE KOOP
 
 
 
 
 
 
 


Het scheren

De scheerder heeft best twee helpers nodig die hem bijstaan met het scheren. Een persoon helpt bij het vasthouden van het dier, terwijl de andere zich bezighoudt met het verzamelen van de wol.

Bij het scheren wordt een dier op zijn zij gelegd, terwijl de helper de kop en nek vasthoudt. De voor- en achterpoten zijn vastgemaakt in een speciaal ontworpen scheertuigje. Op deze manier ligt het dier rustig en kan de scheerder gemakkelijk zijn werk doen. Dit is de veiligste methode voor zowel het dier als de scheerder.

De scheerder begint de poten, borst en buik te scheren. Deze wol is allemaal de derde kwaliteit. De wol wordt direct na het afscheren ingepakt door de tweede helper. Daarna begint de scheerder aan de flank, tot aan de ruggengraat. Hierna komt de nek aan de beurt en al scherende wordt het dier omgedraaid. De nek wordt apart ingepakt, of, wanneer deze van zeer goede kwaliteit is, wordt deze tezamen met het zadel verpakt. De laatste stap is de andere flank waarna het zadel als èèn stuk eraf komt.

Als een dier klaar is zorgen de helpers dat er een nieuw dier klaarstaat terwijl de scheerder de plaats schoonmaakt.